Boekrecensies - Archief

Sulaiman Addonia schreef zijn nieuwste roman op zijn iPhone

De zieners is (..) ongeremd én experimenteel, een roman ook met een jakkerend tempo. Heden en verleden lopen bijna naadloos in elkaar over, al is er wel degelijk aan de compositie gesleuteld. Knap hoe Addonia subtiel in dialoog gaat met de wereldliteratuur.

Lees verder in De Morgen

Journalist Sanne Wolters wilde een boek schrijven over haar hilarische datingervaringen, à la Sex and the City. Het werd een verhaal over verlatingsangst, relatieverslaving en een geloof in de liefde. ,,Ik wil vrouwen laten zien dat ze niet alleen staan als ze denken: ben ik nou gek?”

Lees het volledige interview in het AD.

De melancholische prinses uit Turkije

In kale zinnen worden opvallende herinneringen over de pagina’s uitgestrooid, zonder dat de auteur zich bekommert om tijd of ruimte. Het asso­ciatieve proza charmeert met zijn eerlijkheid en zijn kernachtige samenvattingen, zoals over haar jeugd.

Lees de volledige recensie in  De Standaard.

Correspondent tussen Goethe en gossip

'Als telg van een Haagse journalistenfamilie stond Jan Belinfante (1902-1942) aan de wieg van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP). Hij verzorgde het nieuws in de meidagen van 1940. Door te schrijven dat Duitse parachutisten als vermomde boeren, nonnen en tramconducteurs neerdaalden, schopte hij tegen het zere been van de bezetter. Dit is het verhaal over zijn nauwelijks bekende, maar opmerkelijke leven.'

Lees het artikel in het AD.

Platteel beschrijft de apocalyps als een clip van Michael Jackson

''In zijn nieuwe roman laat hij zien wat er overblijft aan beschaving nadat er een ecologische ramp heeft plaatsgevonden. Verschillende schrijfvormen versmelten, wat het boek iets scherps geeft.

Lees de volledige recensie de NRC

Ode aan verzet

Herinneringen aan kleine en grote revoluties en bespiegelingen over hulp aan hedendaagse vluchtelingen. Met 'Verzet' schreef Chris Keulemans een fijnbesnaard hybride boek over alledaags protest. Lees verder in de NRC.

Hoe vertel je kleine kinderen over narcisme?

In de Week van de Kinderfilosofie, die zaterdag begint, verschijnt het prentenboek Knap. De hoofdpersoon is een mond die schreeuwt om erkenning. Waarom luistert niemand? Lees de hele recensie in Trouw.

Sterven in het harnas, dat lijkt me geweldig

Harry Slinger (74) kan het zingen niet laten. Van zijn vader hoorde de voorman van Drukwerk, hitmachine uit de jaren tachtig: zorg dat je niet in de vergetelheid raakt. Tijd voor een lied: 'Laat de rijken de crisis betalen'. Lees de hele recensie in Het Parool.

Poëzie die de lezer bij de lurven pakt.

'Het onmetelijke, onmenselijke drama van de talloze verdronken mannen, vrouwen, kinderen op weg naar een veilig bestaan werd hier samengebracht in een gebakken vis. Glimmend lag-ie daar, op het bord van de lezer.' In Trouw lees je de hele recensie.

Park Life

'Er is een bepaalde gereserveerdheid in de intermenselijke contacten in Park Life. Je kunt die makkelijk als typisch Japans wegzetten, óf je kunt die bewonderen. Want zoekt men eenmaal contact, dan doet dat er ook werkelijk toe. En dat park: stilletjes aan krijgt het zoveel betekenis dat het haast een personage wordt.' Lees verder in Trouw

Een geniale roman

'Onlusten is een Grote Britse Roman – een van de beste die er na de Tweede Wereldoorlog verschenen zijn. [...] De zinnen rollen en ruisen als de golven die bij het Majestic op de rotsen kapotslaan, terwijl de contouren van de plot langzaamaan zichtbaar worden – wat blijft er over als je na bijna vijfhonderd bladzijden bij het abrupte einde aanbeland bent? Opnieuw beginnen.' Lees de mooie recensie in het NRC

Sam en het niet-leuke geheim

Een kind vragen naar de meest afschuwelijke dingen die ze hebben meegemaakt, vergt wat van je. Toch doen zedenrechercheurs Pieter Melsen en Wouter Vaessen het keer op keer. Want als kinderen hun niet-leuke geheim vertellen, lucht dat enorm op, weten ze. Om ouders en kinderen te helpen bij dit moeilijke gesprek, schreven ze een kinderboek. "Het rotgevoel verdwijnt niet vanzelf." Lees verder op RTL Nieuws >>>

Meeslepende klassieker van de Palestijnse literatuur

Ghassan Kanafani vertelt in Mannen in de zon een klein verhaal waarin grote thema’s van de Palestijnse literatuur naar voren komen: ballingschap, verlies en verzet. Met meer dan honderd miljoen ontheemden op aarde nu des te prangender. Lees de hele recensie in de NRC.

In ‘De achterstraten’ voorspelt de Oeigoerse Perhat Tursun zijn eigen beklemmende lot

De Oeigoerse schrijver Perhat Tursun zit al vijf jaar vast in een Chinees strafkamp. In De achterstraten beschrijft hij op indringende wijze de isolatie van een man die in zijn eigen stad ook nergens welkom is.

Lees de volledige recensie in Trouw.

De klimaatroman ‘Het ministerie voor de toekomst’ inspireert met zijn hoopvolle blik zelfs wetenschappers

Met Het ministerie voor de toekomst schreef Kim Stanley Robinson niet alleen een bestseller. De klimaatroman, die nu in het Nederlands is vertaald, werd ook omarmd door wetenschappers (en door Barack Obama). Zes opmerkelijke ideeën uit het boek.

Lees de recensie in Volkskrant.

Een waar taalfeest

'Met zijn stilistische gevarieerdheid, zijn rijke en afwisselende vocabulaire, de lange meanderende zinnen die de lezer menigmaal voor verrassingen stellen, de sprankelend originele beeldspraak, talrijke bonte personages, en over elkaar heen buitelende gebeurtenissen is dit boek een waar taalfeest.' Lees verder de volledige recensie in Trouw

Waarom A.L. Snijders bang was voor 35-jarige mannen

A.L. Snijders De wereld van discipline en orde was zijn doembeeld, maar de twee jaar geleden overleden schrijver liet zich nooit kisten. Zijn nagelaten zkv’s geven inzicht in zijn weerbaarheid.

Lees de volledige recensie in NRC.

Adrian Tchaikovsky schreef een van de beste sciencefictionboeken van het laatste decennium ★★★★★

Vele millennia en miljarden kilometers. Dat is het duizelingwekkende canvas in ruimte en tijd dat Adrian Tchaikovsky kiest voor sciencefictionroman Kinderen van de tijd. Toch zal zijn verhaal bovenal de grove 1.200 kubieke centimeters van ons brein in vervoering brengen.

Lees de volledige recensie in de Volkskrant

Bier in de snookerclub

In Egypte heeft Waguih Ghali een cultstatus, bij ons is de schrijver nagenoeg onbekend. Een nieuwe Nederlandse vertaling van zijn Bier in de snookerclub, uit 1964, moet daar verandering in brengen. Lees de volledige recensie in De Standaard.

Het graf van de wever

We gaan van dood naar leven, van droom naar werkelijkheid, bewegingen die sturing geven aan de complexe structuur en het verhaal die extra boeiende lading geven. Het is overigens nu pas, ruim honderd jaar later, dat dit verhaal in uitstekend Nederlands is vertaald door Robert Dorsman. En daarmee is het de zoveelste glanzende ‘motregendruppel’ in het fonds van Zirimiri Press.

Lees de hele recensie in Literair Nederland.

Anonieme zaaddonors van toen aan het woord: 'Ik zou het zo weer doen'

"Als er al over deze mannen werd gesproken, was het in negatieve zin, alsof het over platte spermaspuiten ging. Terwijl het mensen zijn met gevoelens, verwachtingen, vaak ook een carrière en een gezin. Ik vond het belangrijk deze mannen een gezicht en een stem te geven." Klik verder om het interview te lezen op RTL Nieuws >>>

Stanislav Aseyev moest naar het Dachau van Donetsk vanwege twee aanhalingstekens

Voor twee aanhalingstekens werd de Oekraïense schrijver en journalist Stanislav Aseyev veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Hij had ze in zijn artikelen gezet rond ‘de Volksrepubliek Donetsk’, die destijds zelfs door Rusland nog niet werd erkend. Met Het concentratiekamp in de Paradijsstraat toont Aseyev dat de oorlog in Oekraïne woedde lang voor de internationale gemeenschap zich ermee ging bemoeien.

Lees de recensie verder in Trouw.

Lamia Makaddam vermijdt alle poespas in nuchtere indrukwekkende gedichten

Dit is geen goede poëzie, maar het is het beste wat ik kan schrijven (…) Jullie kunnen het vrijetijdsgedichten noemen, dat zou een terechte benaming zijn.’ Dat schrijft Lamia Makaddam (1971) in haar bundel Vrijetijdsgedichten. Haar uitgever heeft het als werftekst op het omslag gezet. 

Lees de recensie verder in Trouw.

Openhartig en droogkomisch

Memoires van buitenland- correspondenten zijn een zeldzaamheid in Nederland, en dat is jammer, want er valt aan hun carrières vaak genoeg te beleven. Zeker als je zoals voormalig Volkskrant-verslaggever Jan Keulen ooggetuige bent van een van de meest macabere oorlogen van de voorbije eeuw, de Libanese Burgeroorlog (1975-1990). Lees de recensie verder op de site van Volkskrant.

In ‘Mensendieren’ bestaat de kip uit paaseitjes, een windhaan en gebraden drumsticks

Nog voor verschijning in Nederland werd dit opvallende project al gesignaleerd door een Italiaanse uitgeverij en daar uitgebracht. Inmiddels zijn ook Franse, Koreaanse en Chinese edities aangekondigd. Yoko Heiligers maakte 25 – in haar eigen woorden – ‘caleidoscopische’ portretten van dieren, ‘geïnspireerd op vintage schoolplaten’. Het resultaat is een fraai kijkboek met grafisch sterke beelden, die ondanks de nostalgische inspiratie toch óók fris en eigentijds ogen.

Lees de recensie verder in Trouw.

De gele kaart van Neeskens

‘De eerste gele kaart van Johan Neeskens’, een grappig en leerzaam boek over 111 primeurs en ijkpunten in het Nederlands voetbal. Van de eerste schwalbe tot het eerste broederelftal.

Lees de recensie verder in Dagblad van het Noorden.

Elke dag een paginaatje Augustinus

Chris Dijkhuis heeft het werk gebloemleesd en in hapklare brokken geknipt van steeds ongeveer een bladzijde. Die krijgt de lezer gepresenteerd in een schema van tweemaal 365 dagen, dus als een soort dubbele ‘scheurkalender’. Dat is een origineel idee, en het is hier overtuigend uitgewerkt. Lees de hele recensie op de site van De Volkskrant.

Waarom Fanny niet tegen Foekje wilde strijden

De Nederlandse atletiek wordt al bijna een eeuw gedomineerd door vrouwen. Foekje Dillema, concurrente van Fanny Blankers-Koen, vertoonde mannelijke trekken en mocht niet meer meedoen nadat ze een geslachtstest had geweigerd. Lees de recensie verder op de site van NRC.

Absurd, soms melig en dan weer genadeloos.

Absurd, soms melig en dan weer genadeloos weet hij de soms lamlendige staat van zijn leven te ontstijgen. Schuit schrijft over verlangen naar liefde, doodsangst, drankzucht en de dood van zijn vader. En zet zichzelf smakelijk voor schut. Lees de hele recensie op
De Morgen.

Bijzondere roman van Willa Cather

"O pioniers! heeft een krachtige emancipatorische boodschap, maar van een glorieuze overwinning van de mens op zijn omgeving is in dit boek geen sprake." Lees de recensie verder op de site van De Volkskrant.

Suze Robertson was vernieuwend in haar ruwe verbeelding.

Net als veel andere ambitieuze vrouwelijke schilders in de 19de eeuw kreeg Suze Robertson veel tegenwind. Zij ­reageerde daarop met ­onverzettelijkheid.

Lees de recensie verder op de site van de Volkskrant.

Twitter en Facebook gaan ons niet redden

In ‘Kapitalistisch realisme’ van Mark Fisher wordt beschreven hoe de ‘consument-toeschouwer’ doelloos ronddoolt in een gedepolitiseerde maatschappelijke orde. Is opstand nog wel mogelijk?
Lees de hele recensie op NRC.

Helpt ‘intelligente sabotage’ het klimaat te redden?

Explosieven Klimaatactivist Andreas Malm roept op tot gewelddadige acties in zijn veelbesproken pamflet Eco-sabotage. Apparaten die CO2 uitstoten zijn wat hem betreft vogelvrij. Is dat soort harde actie zinvol?
Lees de recensie verder op de site van NRC.

De taal van deze Franse schrijfster is volstrekt uniek

Wie Hélène Cixous zegt, benoemt niet alleen een vrouw met een uitzonderlijke carrière, maar ook een wereld, een universum, een labyrint, een taal – uniek en onvergelijkbaar. 

Lees de hele recensie op NRC.

Hoe is het mogelijk

Mustafa Khalifa zat dertien jaar opgesloten in de beruchtste martelgevangenis van Syrië en schetst een misselijkmakend portret van het leven aldaar. Door zijn bijna emotieloze toon houd je het als lezer vol. Vier sterren in de Volkskrant.

De schelp

'Khalifa’s roman, indrukwekkend én ontstellend op zich, voegt iets wezenlijks toe aan het geheel van autobiografische verhalen over (politieke) gevangenschap, de kamp- en gevangenismemoires van de Russische Varlam Sjalamov, de Amerikaanse Angela Davis, de Zuid-Afrikaanse Breyten Breytenbach.' De hele recensie op Trouw.

April, kind van een boef

Zestien jaar na de moord op Thomas van der Bijl is Holleeder veroordeeld voor het geven van de opdracht. Zijn dochter April van der Bijl (35) worstelt nog steeds met de gevolgen. 

In haar boek April, kind van een boef vertelt ze over de dag waarop ze haar vader verloor en de pijn die volgde. “Als kind van een boef word je al snel veroordeeld en weggewuifd”, zegt ze in een interview met LINDA.nl.

Een stoet Nederlandse denkers

De grens tussen denkers en dwalers is vaag. Dus wanneer Erno Eskens de ‘geschiedenis van filosofie in de Lage Landen’ schrijft, weet de lezer dat hij een onmogelijke taak op zich heeft genomen. Wat is filosofie? Waar lopen de grenzen van ‘de Lage Landen’ en is er binnen die grenzen ooit op originele wijze gefilosofeerd? Lees de recensie in de Volkskrant.

O pioniers!

'Willa Cathers verwierf grote bekendheid met haar Prairie-trilogie. Het deel O pioniers!
is een typisch Amerikaanse klassieker: wees optimistisch en het komt goed.' Vier sterren voor het boek van Willa Carthers. Lees verder de recensie in de NRC.

Waken aan het sterfbed

In 'Lucht', het 10e boek dat onlangs uitkwam, beschrijft de Haagse het waken minutieus. ,,Het was niet zoals in de film. Er waren geen mooie gesprekken over het leven, geen ontboezemingen en geen dramatische scenes. Maar dit is wel een boek, dacht ik toen ik een jaar later de aantekeningen bekeek die ik op de stoel naast haar bed had gemaakt’’, vertelt de schrijfster Eveline van de Putte. De hele recensie op AD.

 

Onverwacht

“Ik ben gevraagd om een workshop op te zetten voor nascholing op het gebied van informeren en begeleiding van ouders. Naast mijn wetenschappelijk onderzoek kan ik zo bijdragen aan de praktijk, de ethiek van de werkvloer. Dat is voor mij een heel belangrijke drijfveer. Daarmee voelt het overlijden van ons kindje wat minder zinloos. Met het boek en mijn werk heb ik er in zekere zin iets betekenisvols van kunnen maken.” Lees het interview met de auteur in Trouw.

Hoe creatiever, hoe liever

,,Creativiteit is een mindset én een set van vaardigheden die aangeleerd en ontwikkeld kan worden. En laten we dan vooral beginnen bij de kinderen”, zegt  Suzan van Delft, auteur van het boek ‘Hoe Creatiever, Hoe Liever’. ' Wie al vroeg creatief leert denken, kan daar later in het leven profijt van hebben.' Lees verder in het ED het hele interview.

 

Onverwacht

'In het boek Onverwacht beschrijft Sanne van der Hout hoe zij en haar vriend na een prenatale screeningsuitslag in een medisch traject belanden dat eindigt in de doodgeboorte van hun zoontje - en hoe zij na elf jaar terugkijkt op die periode.' Lees verder in het AD >>>

De onbekende belevenissen van prins Willem-Alexander

''Dit boek gaat over alle mensen die vastzitten in een luxe kooi. Ik zie hier bij mij in Zwolle jongeren van zestien die gek worden van de keuzes die ze moeten maken. Ze hebben meer keuzes dan een half miljoen Afrikaanse jongeren bij elkaar.” Lees het interview in Trouw.

De Boom

‘Er is bijna geen beschrijving voor dit geweldige boek met een eigenzinnige kijk op hoe we met de natuur omgaan van filosoof en Limburger Govert Derix. Het zijn eigenlijk zeven verschillende boeken in één omslag met de natuur als hoofdpersoon. Soms poëtisch dan weer detective-achtig. Een aanrader voor iedereen. Vuistdik, dus perfect om in de wintermaanden te lezen.' Lees verder in de Volkskrant.

Amos Muis

'De illustraties zijn al even ingetogen en hartverwarmend als het verhaal: Erin Stead maakte houtafdrukken in pasteltinten, met zichtbare textuur, die ze aanvulde met grijs potlood. De sprekende gezichten van Amos en de dieren zijn prachtig, de decors eenvoudig en knus.' Je kunt online de volledige recensie in Trouw lezen.

De canon van het Nederlandse voetbal

'Van voetbalplaatjes tot de mooiste goals, van Feyenoord in 1970 tot Oranje in 1988. De canon van het Nederlandse voetbal voelt als een rondgang door een museum. Ook Humphrey Mijnals, wegbereider van de Suriprofs, wordt geëerd.' Lees verder in de Volkskrant.

Leven verboden!

'Na de grote beurskrach van 1929 staat ook de vooraanstaande bankier Ernst von Ufermann op de rand van faillissement. Hij moet dringend naar Frankfurt om te onderhandelen over een nieuwe lening. Op weg naar het vliegveld worden zijn papieren gestolen en het vliegtuig vertrekt zonder hem. Als het kort na het opstijgen neerstort, denkt de wereld dat ook hij tot de slachtoffers behoort. Ufermann grijpt zijn kans.' Lees de recensie over het boek 'Leven Verboden' in Het Parool.

De vluchteling zoekt paddenstoelen in een kwetsbare wereld

'Tsing beoefent ‘multispecies ethnography’ die de binaire tegenstelling tussen mens en natuur wil verlaten en het belang van andere soorten (dan de mens) benadrukt. Ze biedt een boeiende kennismaking met dit soort denken. Ook weet ze ideeën als ‘assemblage’ en ‘contaminatie’ bevattelijk uit te leggen.' Lees verder de recensie in Trouw.

Uit de Top 51 van 2021 van de Volkskrant

'Intrigerende roman van Katixa Agirre over wat het betekent om een moeder te zijn. In deze verrassende roman laat de Baskische Katixa Agirre een jonge moeder graven in haar eigen ziel.' Lees verder de hele boekbespreking in de Volkskrant >>>

 

Over de lente en de eenzaamheid

'Het zijn levendige karakterschetsen, soms bijna korte novellen, altijd geschreven met aandacht voor veelzeggende details.’ Lees verder in de Volkskrant.

De fluistering van de sterren

'Het zijn fascinerende personages, levensecht doordat ze het zichzelf zo moeilijk maken. Sommige verhalen zijn niet meer dan schetsen, maar juist de open plekken spreken tot de verbeelding.' Lees verder in de Volkskrant.

Weg uit de armoede

Een schitterende roman, empathisch geschreven, tragisch tot in zijn voegen. Om in te verdwijnen en ademloos uit te lezen. LEESKOST over 'Weg uit de armoede' van Truus Rozemond. Lees de hele recensie op de website.

Hunkeren naar verbinding

'Eenzaamheid gaat niet alleen over gebrek aan sociale contacten. Joan van Baarle, politicoloog en oud-leidinggevende in de asiel- en vrouwenopvang, ontdekte dat er drie soorten zijn, ieder met eigen oplossingen.' Lees verder in het AD het hele artikel over het boek 'Hunkeren naar verbinding'.

Leerschool der liefde

'Edith Wharton mocht dan afstand nemen van modernistische schrijvers als Joyce en Faulkner, wat psychologische subtiliteit en diepgang betreft behoort ze nog immer tot de literaire eredivisie, dankzij het vlijmscherpe fileermesje van Psyche.' De Groene Amsterdammer over 'Het rif'. Lees de hele bespreking >>>

10 miljoen jaar leiderschap

'Interessant boek', aldus het Noordhollands Dagblad over '10 miljoen jaar leiderschap' van Leon Schaepkens. Hij schreef een boek over succesvol leiderschap en de rol van oeroude behoeftes als veiligheid, verbondenheid en waardering. Lees verder >>>

Hardnekkige misverstanden rond het klimaat

Bij Uitgeverij Van Brug verscheen enkele jaren geleden Huisarts op Vlieland, een verzameling columns van eilanddokter John Deen, inspiratiebron voor de tv-serie Dokter Deen. Wie is hij echt? In aanloop naar 'de preek van de leek' vertelt hij in Trouw openhartig over zijn leven.

Huisarts op Vlieland

Bij Uitgeverij Van Brug verscheen enkele jaren geleden Huisarts op Vlieland, een verzameling columns van eilanddokter John Deen, inspiratiebron voor de tv-serie Dokter Deen. Wie is hij echt? In aanloop naar 'de preek van de leek' vertelt hij in Trouw openhartig over zijn leven.

Waar ben ik?

"Latour schudt gangbare stellingen over natuur, klimaat en individu behoorlijk door elkaar", aldus Trouw in haar recensie over Waar ben ik? Lockdownlessen voor aardbewoners. In een filosofisch verhaal, met als leidraad 'De gedaanteverwisseling' van Kafka, zoekt Bruno Latour naar antwoorden op deze vraag. Lees de volledige recensie in Trouw via onderstaande link.

Een schitterende slangenkuil

"De macht ligt bij de NPO. Die bepaalt wat wordt uitgezonden, op welke tijdstippen en wat de kijkcijfers moeten zijn." Trouw interviewde Ton Verlind naar aanleiding van de publicatie van Een schitterende slangenkuil, waarin hij zijn persoonlijke ervaringen met vijftig jaar journalistiek beschrijft.
Het volledige artikel in de krant.

Tegen totalitarisme

'Orwell had een feilloos gevoel voor totalitaire trekjes. Elke ‘heerschappij der heiligen’ was hem een gruwel. En precies deze mentaliteit maakt de zestien in Tegen totalitarisme verzamelde essays en columns die Orwell in de loop van de jaren veertig schreef zo verfrissend.' Naar de hele recensie in de Volkskrant

Een schitterende slangenkuil

‘Kijkcijfers bij de publieke omroep werden belangrijker dan maatschappelijke impact. De zucht naar succes is ten koste gegaan van de verscheidenheid; het is nu steeds hetzelfde geluid dat gehoord wordt.' Dat stelt voormalig mediadirecteur van de KRO Ton Verlind in zijn boek 'Een schitterende slangenkuil' dat op 12 juli is gelanceerd.

Lees het artikel verder in het AD

Jonge man met trompet

"Met veel schwung beschrijft Baker, zelf een groot jazzliefhebber, fenomenale jamsessies en optredens in clandestiene clubs." Onlangs verscheen de Nederlandse vertaling van Young Man with a Horn (1938), door velen beschouwd als de eerste jazzroman. Lees de recensie in de Volkskrant.

Maria Magdalena

"Maria Magdalena is een van de belangrijkste én een van de meest mysterieuze vrouwen uit de Bijbel. Dat heeft ruimte geboden voor een zeer rijke en gevarieerde verbeelding." Trouw schreef over de nieuwe tentoonstelling in het Catherijneconvent, waarbij ook de bijbehorende catalogus ''Maria Magdalena, kroongetuige, zondaar, feminist' verscheen. Lees verder >>>

NRC over Moeders zullen nooit

Het resultaat is Agirre die schrijft over een vrouw die schrijft over het niet kunnen schrijven over, en daarbij alles aangrijpt om wél te schrijven over. Moord. Moederschap. Het resultaat is een interessante, lichtelijk eclectische en intelligente roman. Lees verder in de NRC.

De memoires van Jan Jansen

Dior, Armani, Prada. Grote modehuizen gingen schaamteloos aan de haal met de schoenontwerpen van Jan Jansen. Onlangs verschenen zijn memoires. "Ze kunnen de hele P.C. Hooftstraat opkopen als ze willen", zegt Jansen. "Ze hadden me ook mogen vragen om een nieuwe variant te ontwerpen." Lees in Trouw het volledige artikel.

Moeders zullen nooit

"Alles stroomt in Moeders zullen nooit en alles (inclusief de humor en ironie) staat in dienst van de existentiële zoektocht van een jonge vrouw wier identiteit op drift is geraakt door het moederschap." Vier sterren voor de nieuwe roman van de Baskische Katixa Agirre. Lees de volledige recensies in de Volkskrant.

Orwell is tachtig jaar later nog akelig actueel

"Het is een vreemde gewaarwording om iemand in een essay van tachtig jaar oud de huidige politieke problemen zo scherp te zien ontleden." Onlangs verscheen Tegen totalitarisme, waarin de beste essays over politiek en literatuur van George Orwell zijn opgenomen. Trouw geeft maar liefst vijf sterren.

Binnenland van Elin Willows

Vorig jaar verscheen het boek Binnenland. NRC schreef erover: "Hoe komt het dat een roman waarin eigenlijk niets gebeurt zo inspirerend kan zijn? Dat je zo meeleeft met iemands eenzaamheid en opgaat in diens stoïcijnse manier van denken en doen? Het overkomt je bij het lezen van het overtuigende romandebuut Binnenland van de Zweedse Elin Willows." Lees de volledige recensie in de NRC via deze link.

Werk nooit met je idolen

Adele, Lady Gaga, Bruno Mars... Onlangs verscheen 'Werk nooit met je idolen' van Gideon Karting, waarin hij vertelt over zijn ervaringen als boeker van internationale artiesten voor concertorganisator Mojo. Het hele interview lees je in het AD.

De Volkskrant over De schuilplek

"Hostovsky weet de innerlijke strijd van zijn hoofdpersoon goed voelbaar te maken. Je zit samen met hem in de kelder, je hoort de geluiden, je ruikt de stank van het lijk dat dagenlang onder zijn bed ligt. Zelfs de gekte die aan het eind toeslaat, of niet, dat blijft in het midden, is navoelbaar. Dit is grootse literatuur." Lees verder de hele recensie online.

Een heerlijk gedetailleerde beschrijving van een lang verdwenen Berlijn.

Het herontdekte De Effingers kreeg een derde druk. Geen wonder. Gabriele Tergit beschrijft liefdevol een verdwenen Berlijn. Lees verder de recensie van Andrea Bosman in Trouw

 

Het andere koek boek

Mirjam Marks vertelde bij Tijd voor Max over Het andere koek boek, waarin gevluchte kinderen praten over hun lievelingsgerechten. Een kookboek voor de hele familie, met een verrassende en kleurrijke verzameling recepten van over de hele wereld. Vanaf de 16de minuut.

May

Onlangs verscheen de Engelse vertaling van het beroemde gedicht "Mei" van Herman Gorter. 'Bij elke situatie in het leven past wel iets uit Mei. Omdat ik in mijn werk veel contact heb met expats en ik zie hoe moeilijk het voor ze is iets mee te krijgen van de Nederlandse cultuur, is het idee voor May ontstaan', zegt ingenieur en vertaler Michiel Kruijff in de Volkskrant.

Rode Jeugd

Zelf noemen we het een graphic novel, een stripboek waarin volwassen thema's aan de orde komen - aldus schrijver en journalist Maurice van Turnhout en beeldend kunstenaar Matijs van de Kerkhof in het Eindhovens Dagblad. - We zetten maoïsme tegenover carnavalsbeleving. [...] We vertellen de geschiedenis niet zozeer naar de letter, maar meer naar de tijdgeest.

De schuilplek

Egon Hostovský schreef over een verstekeling in oorlogstijd. Zijn zielsnood is geen bijproduct van de actie, ze is de kern van het verhaal, aldus Alexandra De Vos in De Standaard. 

Wat doen wij zelf om gezond te blijven?

Lieneke van de Griendt is huisarts en vroeg zich af waarom zo veel patiënten met chronische ziekten ondanks alle medische inspanningen niet genezen. Ze ging op zoek naar antwoorden en schreef "Studeerden wij medicijnen of geneeskunde", dat inmiddels aan de vierde druk toe is. In het AD verscheen een interview met haar.

Mooie vrienden

Martijn Jas schreef Mooie vrienden, over een laatbloeier en een eeuwige vrijgezel die uit de kast komt. Beluister zijn interview NPO Radio 1

NRC over 'Speel! De lessen van Jan Wijn'

Van Wibi Soerjadi en Paolo Giacometti tot de broers Jussen; Jan Wijn leidde in bijna 60 jaar vele generaties pianisten op aan het conservatorium. Sandra Kooke schreef Speel! De lessen van Jan Wijn. Lees de recensie in NRC Handelsblad.

Winebusiness lovend over Proeven als een Pro

'Een uitmuntend boek voor degenen die meer willen weten over het proeven van wijn en het leuk vinden daar dieper in te duiken. Ook de uitleg over het maken van wijn is helder geschreven en fraai geïllustreerd.' In Winebusiness

Ode aan Liter door boekhandelaar Brokking

'Ook dit nummer staat vol met literaire gedichten en verhalen. Ik zie deze aanbeveling als een ode aan al die mensen die zich nu en vroeger hebben ingezet voor Liter.' Johan Brokking (in Reformatorisch Dagblad)

AD over Euthanasie of moord?

Huisarts Paul Giesen willigt een euthanasieverzoek in. En is plots moordverdachte. Een vuistslag in zijn gezicht, zegt hij in het AD.

Big Sister in AD

Sabine Wendel deed mee aan de eerste editie van Big Brother. 'Als ik had geweten hoe groot de impact was, had ik nooit meegedaan', zegt ze nu.

Trouw over Videobellen Etiquette

Wat kan wel en wat kan niet in een videovergadering? Fysiotherapeut en videobelcoach Marlous de Haan deelt haar zes beste tips. Lees de volledige recensie in Trouw.

GGZ Totaal over Kinderen van de straat

In oktober verscheen 'Kinderen van de Staat', over misstanden in de jeugdzorg in Nederland. Lees in GGZ Totaal een bespreking van dit boek én een interview met schrijfster Hélène van Beek.

Geen kookboek

Mensen eten soms bizarre vogels, van ortolanen tot meerkoeten. Is dat erg? Niet altijd, blijkt uit de bundel De smaak van reiger van Peter Müller. ‘Voor de duidelijkheid: het is geen kookboek’, zegt Müller.

Lees hier het hele artikel in Trouw.

New Scientist lovend over 400.000 generaties

'400.000 generaties' van Dick Slagter is een helder geschreven en wetenschappelijk onderbouwd verhaal over de evolutie. Emeritus hoogleraar biologie Nico van Stralen tipte het boek in New Scientist.